Ministrul Investiţiilor exclude creșterea TVA: Nu vom face asta, ar duce România în RECENSIUNE

Ministrul Investiţiilor exclude creșterea TVA: Nu vom face asta, ar duce România în RECENSIUNE
Sursă Foto - Facebook
Publicat: 31/08/2024, 12:11
Actualizat: 31/08/2024, 12:13

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a comentat, vineri seara, în cadrul unui interviu la Digi24, zvonurile referitoare la o posibilă creștere a TVA. Ministrul a subliniat că majorarea acestei taxe ar aduce recesiune și a dat asigurări că Guvernul nu are în plan o astfel de măsură.

Adrian Câciu a precizat că România nu intenționează să crească TVA-ul, avertizând că o astfel de măsură ar putea duce la inflație și recesiune economică.

„La noi, vorbim de România versus Uniunea Europeană, ca și când am fi noi singura țară din UE care va discuta cu Comisia Europeană. La fel, și specialiștii noștri se uită doar la România, și nu se gândesc că și alte țări își rezolvă deficitul, nu neapărat crescând taxe, pentru că sunt atâtea elemente prin care un deficit se poate echilibra. Colectarea, pe de o parte, și eliminarea risipei bugetare pe de altă parte, restructurarea unor cheltuieli bugetare, eventual un mai bun mers al economiei, care îți poate aduce venituri bugetare suplimentare prin faptul că stimulezi economia.

Noi avem, totuși, clasici în viață care au prins o economie centralizată, iar acum – nu toți analiștii, cei mai în vârstă – ne tot spun că trebuie neapărat crescut TVA-ul. Am auzit pe cineva de la Consiliul Fiscal care ne spune și care este rețeta. Niciun economist nu deține adevărul absolut, și nici singura rețetă.

Este o „bucătărie” internațională din perspectiva soluțiilor. Important este să faci ceea ce e mai bine pentru economia României în primul rând”, a explicat el.

De asemenea, ministrul Investițiilor a explicat că discuțiile purtate cu Comisia Europeană sunt complexe, dar nu implică majorarea TVA-ului, subliniind că România are la dispoziție alte soluții, cum ar fi reformele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Nu va fi cazul nici de TVA crescut, am spus asta, și asta s-a negociat deja din 2023 cu Comisia Europeană care încerca și atunci, pentru că aveam o depășire de deficit asumat, și nici de alte lucruri. Evident că avem o discuție laborioasă cu Comisia, dar avem și un Plan de Redresare și Reziliență, pe care îl avem în implementare. Sunt reforme care sunt cuprinse acolo, a mai spus Adrian Câciu.

„România, de 30 de ani trăiește din taxarea indirectă”

El a evidențiat importanța implicării tuturor actorilor, inclusiv a Consiliului Fiscal, în procesul de revizuire și optimizare a cheltuielilor publice pentru a asigura o gestionare eficientă a bugetului național.

Apropo de aceste sfaturi, să creștem taxele. În PNRR există o serie de ținte și jaloane cu privire la „spending reviews”, așa se numesc, evaluări făcute de Consiliul Fiscal, care să fie baza bugetelor acestei țări. Haideți să facem acele „spending reviews”. Adică să ne asumăm să fim parte a soluției, și nu doar observatori de pe margine și sfătuitori.

PNRR prevede lucrul acesta – o implicare decisivă a Consiliului Fiscal. Nu numai în România, în toate țările din Europa, rolul Consiliului Fiscal trebuie să crească, și trebuie să înțelegem că toți suntem parte a soluției.

TVA-ul este o taxă pentru toată lumea, și este un impozit indirect. Orice carte și paradigmă de fiscalitate spune că o țară trăiește din impozite directe. Impozitele indirecte nu sunt hrana unui stat normal la cap, a punctat Adrian Câciu.

Ministrul Investițiilor a făcut referire la experiența anterioară a României, când creșterea TVA-ului în 2010 a dus la o contracție economică semnificativă și a prelungit criza până în 2015.

Domnul Băsescu și domnul Boc au crescut TVA-ul, au făcut acea austeritate. Dar nu au făcut austeritate tăind cheltuieli, făceau telegondole. Au crescut taxarea, au scăzut doar salariile la bugetari și au impozitat pensiile, dar au crescut TVA-ul.

Ce efect a fost? A crescut contracția economică, țara a intrat într-o criză și mai adâncă. Țara a ieșit din criza din 2010, cu aceste măsuri, în 2015 abia. Nu în 2012.

Dacă tu crești TVA-ul ai inflație, automat pui încă o taxă, deci faci taxă și taxă. Taxa primară care ar fi TVA-ul, plus inflația care se creează, și ai recesiune. Nu facem așa ceva, a adăugat Adrian Câciu.

CITEȘTE ȘI:

România a atins un prag major la absorbția de FONDURI europene. Adrian Câciu: „Mii de proiecte au fost finanțate”

Ministerul Finanțelor: DEFICITUL a sărit cu jumătate de punct într-o lună. CE estimează 6,9 în 2024

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Suma incredibilă cheltuită de Putin în doar 5 zile pentru a ataca Ucraina. Un spion...
Luca Reghecampf și Asiana Peng s-au CĂSĂTORIT! Corina Caciuc A STRĂLUCIT la eveniment + Ce...
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și...
Cel mai grav atentat terorist din istoria României. A fost pus în practică de trei...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Găștile criminale au aruncat vestul Europei în haos: cocaină, răpiri, tortură și asasinate la comandă...
Maya, fiica Antoniei, pupată pe buze de Vincenzo Castellano la aniversarea ei. I-a dăruit un...
Pensia URIAȘĂ pe care o primește Monica Tatoiu după recalculare. Fosta afaceristă, despre suma pe...
ANM: Cum s-a format ciclonul devastator care a măturat litoralul. Când se opresc ploile
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă...
Suma de bani pe care o va primi Nadia Comăneci, după recalcularea pensiilor, de la...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Iei amendă dacă nu declari pierderea permisului de conducere?
Santorini, victima propriului succes: Insula greacă luptă cu turismul în masă
PRIMUL lucru pe care-l pierdem când îmbătrânim
Ungaria e părăsită. Este o umilință supremă pentru unguri. Au refuzat să participe
Cum se impozitează o pensie de 4.000 de lei. Acesta este calculul
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Mădălina, dezvăluiri cu lacrimi în ochi despre relația cu...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Cum a reușit Geta Sterp să scape de coșuri? „Fetelor, dacă vreți să aveți un...
Oana Roman își exprimă dezamăgirea: "A stat la mine în casă un an jumătate și...
BANCUL ZILEI. Vizita la spital l-a lăsat pe Bulă fără apetit sexual: Nu înțelegem!
A început prima căutare de tehnologie extraterestră la frecvențe joase în galaxiile îndepărtate